Metoda Rabina
Qto: Stosując metodę Rabina dla podanych p, q odszyfruj podaną liczbę:
p=43, q=31, m=273
16 maj 20:56
Qto: Refresh
16 maj 22:50
Eta:
Którego "Rabina" ?
16 maj 22:53
kochanus_niepospolitus:
x
2 = 273 mod 43 i x
2 = 273 mod 31
x
2 = 15 mod 43 i x
2 = 25 mod 31
| ⎧ | x = 12 mod 43 | |
| ⎩ | x =5 mod 31 |
|
| ⎧ | x = 31 mod 43 | |
| ⎩ | x =5 mod 31 |
|
| ⎧ | x = 12 mod 43 | |
| ⎩ | x =26 mod 31 |
|
| ⎧ | x = 31 mod 43 | |
| ⎩ | x =26 mod 31 |
|
cztery układy równań, rozwiązujesz.
1) 1431
2) 1493
3) 2506
4) 2568
16 maj 23:17
Qto: Układy równań otrzymałem te same, ale rozwiązania mam inne. Mi wyszło 98, 1235, 1173 i 160.
16 maj 23:45
kochanus_niepospolitus:
Oczywiście. Ja po prostu nie wziąłem najmniejszych liczb (nie wiedzieć czemu każdą powiększyłem
o 1333)
16 maj 23:55
Qto: OK, dzięki za pomoc
17 maj 00:06