Oblicz sumę
Klaudia: Witam, bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu, nie wiem jak się za to zabrać
16 maj 20:31
powrócony z otchłani:
Ten szereg = 2∑1n 1/(k+1) = −2 + 2∑1n+1 1/k a tutaj juz masz szereg harmoniczny
16 maj 20:33
Klaudia: Głupio mi ale dalej nie wiem jak to rozwiązać. Dziękuje za spróbowanie mi pomóc.
16 maj 20:50
Klaudia: Nie da się tego rozwiązać metodą zaburzania?
16 maj 21:06
Adamm: rozwiązać? rozwiązać

rozwiązać...
16 maj 21:07
Klaudia: obliczyć
16 maj 21:11
Adamm: też nie
próbuj dalej
16 maj 21:12
Adamm: chyba słowo którego szukasz to przedstawić w postaci ogólnej
16 maj 21:13
Klaudia: masz rację
16 maj 21:14
Adamm: nie da się
| | 1 | |
specjalnie dla tej sumy wprowadzili nowe oznaczenie, Hn=∑k=1n |
| |
| | k | |
16 maj 21:15
Adamm: no, nie powinienem mówić że się nie da
tego to ja nie wiem
ale uwierz mi, większe głowy od twojej myślały nad problemem liczb Harmonicznych
16 maj 21:19
Klaudia: No to szkoda bo tego nie rozumiem. Dzięki.
16 maj 21:20
Adamm: czego nie rozumiesz?
tego ja nie rozumiem
16 maj 21:21
Klaudia: | | 2 | | 1 | | 1 | |
∑ (k=1 do n) |
| = 2*∑ (k=1 do n) |
| = −2 + 2*∑ (k=1 do n+1) |
| czemu jest |
| | k+1 | | k+1 | | k | |
−2?
16 maj 21:32
Adamm: no więc tak
po kolei
| | 1 | | 1 | |
∑k=1n |
| =∑k=2n+1 |
| <−−− przesuwamy tutaj indeksy |
| | k+1 | | k | |
dalej
| | 1 | | 1 | |
∑k=2n+1 |
| =∑k=2n+1 |
| +1−1= |
| | k | | k | |
i mnożysz razy 2
16 maj 21:35
Adamm: oczywiście to −1 jest poza sumą
16 maj 21:35
kochanus_niepospolitus:
tak jak Adamm napisał ... po prostu (pisząc z komórki) zrobiłem trochę za szybko ...
przeindeksowałem sumę po czym dodałem jeden elemnt do tej sumy ... a więc aby zachować równość
musiałem też ten odjąć (stąd −1), który następnie przemnożyłem przez stałą (czyli 2).
16 maj 23:20