liniiowa
Kuba: wyznacz m, wiedzac ze wykres funkjcji liniowej g jest prostopadly do wykresu funkcji liniowej
f, jesli:
f(x) = 5 (4 − 2m)x i g(x) = −23x + 11 powinno wyjsc m=114
16 maj 20:00
Dobra Ksiązka: a1*a2=−1
16 maj 20:01
Kuba: no tak, ale wyszło mi m = 2
912 wiec cos jest chyba nie tak wiec prosze o pomoc
16 maj 20:04
powrócony z otchłani:
Pokaz swoje obliczenia
16 maj 20:08
Kuba: (4−2m) * −23 = −1
−83 − (−43m) = −1
43m= −1−83
43m = −53 /43
m= − 54
m=− 114
to minus sie nie bedzie redukował w 2 linijce?
16 maj 20:20
Kuba: Up
16 maj 20:56
Dobra Ksiązka: | | 8 | |
− |
| przenosisz na prawą stronę ze zmienionym znakiem |
| | 3 | |
czyli
16 maj 20:58
Eta:
f(x)= 5+(4−m)x taka jest ta funkcja?
16 maj 20:59
Kuba: Tak
16 maj 21:20
Eta:
f(x)= 5+(4−2m)x
| | 5 | | 1 | |
8−4m=3 ⇒ 4m=5 ⇒ m= |
| =1 |
| |
| | 4 | | 4 | |
16 maj 21:25