Funkcja liniowa
Kuba: napisz wzór funkcji g, której wykres jest prostopadły do wykresu funkcji liniowej f i
przechodzi przez punkt A
f(x) = 0,75x + 3 A(6, −4)
wynik powinien wyjść g(x) = −113x + 4 a mi wychodzi g(x) = −113x + 12
16 maj 19:25
Dobra Ksiązka: −4=−8+b
b=4
16 maj 19:32
Eta:
| | 4 | | 4 | |
g(x)=− |
| (x−6)−4⇒ g(x)=− |
| x+4 |
| | 3 | | 3 | |
16 maj 19:42
Eta:
Nauczcie się wzoru ( pęku prostych) jest w karcie wzorów
bez wyznaczania b ( z uporem maniaka ... niczym liczenie "nieśmiertelnej delty")
k: y=a(x−xo)+yo , P(xo,yo)∊k
16 maj 19:46