Określ pochodną złożonej funkcji
Bidek: Czy pochodna sin2 x to : 2xsinxcosx ?
16 maj 18:40
Adamm: nie
2sinxcosx
16 maj 18:41
Bidek: Dlaczego właśnie przy tej "2" nie ma x ?
skoro pochodna x
2 to 2x
16 maj 18:42
Adamm: y=sinx, y'=cosx
(y2)'=2y*y'=2sinxcosx
ok?
tak działa właśnie pochodna funkcji złożonej
16 maj 18:44
Bidek: no mam tak : f(x)=x
2 g(x)= sinx
i mam wzór że f(g(x))' = f' * g(x) * g'(x)
więc wychodzi po mojemy czyli wzó jest zły ?
16 maj 18:46
Adamm: ok
żeby ci to wytłumaczyć, posłużymy się innym zapisem pochodnej
tak jest łatwiej, może wbiję ci coś dzisiaj do łba
| df | |
| oznacza pochodną z funkcji f względem x |
| dx | |
co mówi nam pochodna złożona, to jeśli mamy funkcję f(y(x)) to
i mam nadzieję że to zrozumiałeś
16 maj 18:49
Adamm: | | df | |
przy czym zapis |
| nie traktujemy jako ułamek |
| | dx | |
16 maj 18:49
Bidek: Chyba że chodzi o to że ta funkcja zewnętrzna : to jest taki szbalon tak jakby, że
przekształcamy całość zodnie z tym ale bez wartości x , a dopiero funkcje wewnetrzne maja te
"x" ?
16 maj 18:49
Adamm: tego czego nie rozumiesz, to po czym liczymy pochodną
unika się tego zapisu, a tak naprawdę to z nim najłatwiej jest to zrozumieć
16 maj 18:51
Adamm: y=sinx, f(y(x))=y
2(x)
tak? zgadzamy się?
| df | | df | | dy | |
| = |
| * |
| zgodnie z wzorem |
| dx | | dy | | dx | |
| df | |
| to nic innego jak 2y |
| dy | |
składamy do kupy, mamy wynik
16 maj 18:53
yht:
dokładnie tak jak piszesz
sin2x to jest to samo co (sinx)2
pochodna z (sinx)2 to 2*(sinx) * (sinx)' = 2*sinx * cosx
16 maj 18:53
Adamm: zapis pochodnej, (...)' jest strasznie mylący, popularny, ale mylący
16 maj 18:55
yht:
inny przykład: policzyć pochodną funkcji y = sin6x
y = sin6x
y = (sinx)6
zaczynamy liczyć pochodną:
y' = 6*(sinx)5 * (sinx)' = 6*(sinx)5 * cosx
16 maj 18:57
Bidek: Rozumiem adamm, to jeszcze zaraz wstawie kilka przykładów,żeby sprawdzić czy dobrze
zrozumiałem, pod tym postem podepne za jakieś 5min +−
16 maj 18:58
yht:
mnie na początku uczyli (...)' i się tak przyzwyczaiłem ale racja, można pomylić z (..)1 albo
np. z (...)7
16 maj 18:58
Adamm: nie, chodzi o to że zapis (...)' nie mówi nam nic o tym, po czym daną pochodną liczymy
(ax+b)' <− tutaj po czym policzysz pochodną? po a? po b? po x?
16 maj 19:00
yht:
można zawsze zapisać (ax+b)'
x
16 maj 19:01
Adamm: nie jest zły, jest wadliwy
pasuje tylko w dobrym kontekście
16 maj 19:01
Bidek: (
√x2 sinx)' =
12 √x2 sinx * (2xsinx+x
2 cosx)
dobrze ?
16 maj 19:03
Adamm: tak
16 maj 19:04
yht:
16 maj 19:04
Bidek: No to miód dzięki
16 maj 19:05
Adamm: oba zapisy mają swoje wady i zalety
zapis Leibniza jest bardziej intuicyjny
za to Lagrange'a jest prostszy
16 maj 19:07