Funkcje.
00000: Do wykresu funkcji f(x) = (2a – x)(2a + x), gdzie x Î R, należy punkt A(1, 3).
a) Wyznacz wartość parametru a.
b) Przy wyznaczonej wartości parametru a wyznacz argument, dla którego funkcja
y = f(x) oraz funkcja g(x) = –x2 + 2x + 8 przyjmują tę samą wartość
Podpunkt a) robię tak, że za x podstawiam 1, a za f(x) 3 i z tego mi wychodzi, że a=−1 lub 1, a
w
b) jest, że ,,przy wyznaczonej wartości'', czyli tak jakby sugerują, że powinna być jedna odp.,
a mi
wyszły dwie, czy mój sposób jest zły?
I jak zrobić b) czy to a trzeba gdzieś podstawić?
16 maj 18:22
Janek191:
a)
f(1) = 3
więc
(2 a − 1)*(2 a + 1) = 3
a = 1
====
16 maj 18:24
Adamm: jest ok
16 maj 18:25
Janek191:
Dobrze
a = − 1 lub a = 1
więc
f(x) = ( − 2 − x)*( − 2 + x) lub f(x) = ( 2 − x)*(2 + x)
i teraz
f(x) = g(x)
16 maj 18:26
00000: Czyli muszę zrobić to na dwa sposoby?
1) dla a=1
( 2 − x)*(2 + x)=–x2 + 2x + 8
2)dla a=−1
( −2 − x)*(−2 + x)=–x2 + 2x + 8
i w obu przypadkach wychodzi to samo, x=−2?
16 maj 18:43
Adamm: na pewno wyjdzie to samo, funkcja jest symetryczna
czy x=−2 to nie wiem, nie chce mi się sprawdzać
16 maj 18:46
00000: Super, dziękuję.
16 maj 18:51