Dany jest wykres funkcji f(x)
K: Dany jest wykres funkcji f(x) = a
x+q, gdzie x∊R, a>0, a≠1
a) Oblicz a i q.
b) Wyznacz zbiór argumentów, dla których f(x)≤28
| | 1 | |
c) Oblicz wartość funkcji g, gdzie g(x) = f(−3x) dla argumentu |
| . Wynik przedstaw w |
| | 9 | |
postaci a+b
3√c
Rysunek załączony do zadania:
http://i.imgur.com/AWcmHmZ.jpg
a) a∊(1, +
∞)
q=1
f(1)=4
a=3
b) f(x)≤28
3
x+1≤28
3
x≤3
3
x≤3
c) g(x)=f(−3x)
| | 1 | | 1 | | 1 | |
( |
| )−9+1=( |
| )−3+1=3√( |
| )+1 |
| | 27 | | 3 | | 3 | |
3√3+1=1+1
3√3
Dobrze?
16 maj 17:37
'Leszek: Podpunkt c) jest zly poniewaz g(x) = 27−x + 1 i podstaw x = 1/9 to otrzymasz inny wynik
niz podales .
16 maj 19:16
K: a teraz wynik się zgadza?
16 maj 19:40
'Leszek: g(1/9) = 27−1/9 + 1 = 3−1/3 + 1 = 1+ 3√9/3
16 maj 20:09
K: | | 3√52 | |
Jezu przepisalem |
| z przykladu usuwania niewymiernosci stopnia 3−go. Moj błąd. |
| | 3 | |
Dziekuje za pomoc.
16 maj 20:57
zxza: g(x) dla x=3 oraz x=−1/3
21 lut 20:05
21 lut 21:26