| 1 | ||
a1 = (2+ | )2 | |
| 2 |
| 1 | ||
a2 = (4+ | )2 | |
| 4 |
| 1 | ||
an = (2n + ( | )n)2 | |
| 2 |
| a1+an | ||
Sn = | * n | |
| 2 |
| |||||||||||||||||
Sn = | *n = | ||||||||||||||||
| 2 |
| n | 3 | 1 | 1 | |||||
= | * [( | )2 + 22n + 2*2n*( | )n + ( | )2n ] = | ||||
| 2 | 2 | 2 | 2 |
| n | 9 | 1 | n | 1 | 1 | |||||||
= | *[ | + 2 + ( | )n ] = | ( 4 | + ( | )n ) | ||||||
| 2 | 4 | 4 | 2 | 4 | 4 |
!
| 1 | 1 | 1 | n | 1 | 1 | |||||||
(2 + | )2 + (4 + | )2 + ... + (2n + | )2 = | (4 | + ( | )n) | ||||||
| 2 | 4 | 2n | 2 | 4 | 4 |
| 1 | 25 | |||
L = (2 + | )2 = | |||
| 2 | 4 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | 9 | 9 | |||||||
P = | *(4 | + | ) = | * | = | |||||||
| 2 | 4 | 4 | 2 | 2 | 4 |
| 1 | 1 | 25 | 289 | 389 | ||||||
L = (2 + | )2 + (4 + | )2 = | + | = | ||||||
| 2 | 4 | 4 | 16 | 16 |
| 2 | 1 | 1 | 5 | 69 | ||||||
P = | *(4 | + | ) = 4 | = | ||||||
| 2 | 4 | 16 | 16 | 16 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | |||||
(21 + | )2 + (22 + | )2 + (23 + | )2 ... + (2n + | )2 = | ||||
| 21 | 22 | 23 | 2n |
| 1 | 1 | 1 | 1 | |||||
+ ( | + | + (23 + | + ... + | ) = A + B + C | ||||
| 21*2 | 22*2 | 23*2 | 2n*2 |
| 4n − 1 | ||
= 4* | ||
| 4 − 1 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | |||||
C = | + | + (23 + | + ... + | = | ||||
| 21*2 | 22*2 | 23*2 | 2n*2 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 |
| ||||||||||||||||
= | + | + | + ... + | = | * | ||||||||||||||||
| 4 | 42 | 43 | 4n | 4 |
|
ja też podobnie rozpisałam;
k=n k=n k=n
∑(2n+2−n)2 = ∑(4n +2 **2n*2−n+4−n) =∑( 4n +2 +4−n)
k=1 k=1 k=1
pierwsza i druga suma ciągu geometrycznego a środkowa to suma 2n
dalej to już wynik taki jak u Bogdana
No tak , trzeba żonę troszkę ogrzać ( szczególnie w takie mrozy )
Dobranoc
| 1 | ||
4n + 2 + | ||
| 4n |
| 1−4n | ||
Sn1 = 4 | ||
| −3 |
| 1 |
| ||||||||||||
Sn2 = | * | ||||||||||||
| 4 |
|
| 1−4n | 1 |
| |||||||||||||
Sn = 4 | + | * | + 2n =
| ||||||||||||
| −3 | 4 |
|
| 4n+1−4 |
| ||||||||||||
= | + | + 2n =
| |||||||||||
| 3 | 3 |
| ||||||||||
+ 2n =
| ||||||||||
| 3 |
| 4n+1− 4−n −3 | ||
= | + 2n
| |
| 3 |
| 4n+1− 4−n −3 | ||
Sn = | + 2n
| |
| 3 |
Miłych snów nie tylko o ciągach