f.liniowa
Olga: wyznacz m, wiedząc, że wykres funkcji liniowej g jest równoległy do wykresu funkcji liniowej
f,
jeśli:
f(x) = 4 − ( 2m − √2 )x i g(x) = ( √2m + 2 )x + 8
16 maj 17:36
Olga:
16 maj 17:54
Janek191:
Musu być
− ( 2m − √2) = √2 m + 2
16 maj 17:55
Olga: −2m −
√2 =
√2m+2
−2−
√2m = 2+
√2
−2
√2m=2
√2 / 2
√2
−m = 1 / (−)
m = −1
Dobrze
16 maj 18:00
Janek191:
− 2m +
√2 =
√2 m + 2
√2 m + 2m =
√2 − 2
(
√2 + 2)*m =
√2 − 2
| | √2 − 2 | | √2 − 2 | | 2 − 4√2 + 4 | |
m = |
| * |
| = |
| = − 3 + 2√2 |
| | √2 + 2 | | √2 − 2 | | 2 − 4 | |
16 maj 18:05
Olga: w odpowiedziach z tyłu książki jest −1
16 maj 18:07
Janek191:
Jeżeli dobrze przepisane są funkcje f i g, , to wynik m = − 1 jest zły.
16 maj 18:30
Olga: Masz racje, przepraszam powinno byc f(x) = 4 − (m +
√2)x
16 maj 18:38
Janek191:
16 maj 18:54