zad
QWERTY: Wyznacz wspołrzedne takiego punktu A, ze styczna do wykresu f w punkcie A jest prostopadla do
prostej k,jesli
16 maj 17:34
Janek191:
Pewnie powinno być: k: x + 10 y = 0
16 maj 17:35
Adamm: nie zapisuje się k=x+10y=0 tylko
k: x+10y=0
: oznacza "taka/takie że"
współczynnik kierunkowy k, czyli ak oraz współczynnik stycznej, czyli as będący pochodną
w tym punkcie do wykresu spełniają równanie ak*as=−1
ak mamy podane, as musimy wyliczyć
oblicz pochodną, oblicz w współrzędną x, oraz f(x)
masz swój punkt
16 maj 17:38
Janek191:

l : y = 10 x + b
oraz
y = 10 x + 12 lub y = 10 x − 12
16 maj 17:48
QWERTY: | | 10x4 | | 10 | |
pochodna |
| = |
| as=1 |
| | (x5)2 | | x6 | |
Jak to obliczyć f'(x)=1
16 maj 17:53
Janek191:
| 10 | |
| = 10 ⇔ x = − 1 lub x = 1 |
| x6 | |
Wtedy
| | −2 | | −2 | |
y = |
| = 2 lub y = |
| = − 2 |
| | (−1)5 | | 15 | |
A = ( − 1, 2) lub A = ( 1, −2)
16 maj 18:00