prosze o pomoc pilne
henio: podstawą ostrosłupa ABCS jest trojkąt rownoramienny taki ze AB=3,AC=BC=2.Krawedzie boczne
ostroslupa sa nachylone do plaszczyzny podstawy pod katem 60. Wykonaj ilustracje zadania
.Oblicz pole powierzchni i objetosc tego otroslupa
16 maj 17:30
Mila:

α=60
o
1) Spodek wysokości ostrosłupa leży w środku okręgu opisanego na podstawie.
2)
| | √7 | |
W ΔCDB: h2+(1,5)2=4⇔h= |
| |
| | 2 | |
| | 1 | | √7 | | 3√7 | |
PΔABC= |
| *3* |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
3) promień okręgu opisanego na podstawie:
4)
| | 8√7 | | 4√21 | |
W ΔSOC: k=2R= |
| , H=√3*R= |
| |
| | 7 | | 7 | |
licz dalej sam
16 maj 19:08