calki
calka: | | | | | | |
Rozwazmy nastepujacy układ równan rózniczkowych | = | . |
| | | |
Znalezc exp(At)f dla α=0 i β=1, gdzie f = (1; 0).
exp(At)f=e
(At)f
Jak to obliczyc?
16 maj 16:08
jc:
| | | |
M = Twoja macierz, I − maczierz jednostkowa, K = | |
| | |
M = βI + α K, K
2 = I
| | | |
etM = etβ eαtK = etβ (ch αt I + sh αt K) = etβ | |
| | |
16 maj 16:18
calka: A jakis inny sposob?
18 maj 20:08
jc: Można inaczej, ale tak jest najprościej. Którego miejsca nie rozumiesz?
Jeśli K2 = I, to
etK = I + tK + t2K2/2! + t3 K3 /3! + tk K4 /4! + t5K5 /5! + ..
= (1+ t2/2! + t4/4! + ...) + (t+t3/3! + t5/5! + ...) K =
= ch t I + sh t K
18 maj 20:56
calka: A czym jest macierz K?
21 maj 21:28
Adamm: przecież masz tam napisane
21 maj 21:30
calka: exp(At)f=eAtf, a nie tak jak wczesniej napisalem prawda?
21 maj 21:35
Adamm: tak
21 maj 21:37
calka: Ok. A jaki bylby inny sposob?
21 maj 21:41
jc:
Sam wykonaj mnożenie. Czy takie rozwiązanie Ci odpowiada?
21 maj 21:53
calka: Nie wiedziałbym, ze tak trzeba rozpisac macierz A.
21 maj 22:03
calka: | | t2 | | t3 | |
A mozna byloby skorzystac ze wzoru eAtv=v+tAv+ |
| A2v+ |
| A3v+... ? |
| | 2! | | 3! | |
21 maj 22:08
jc: Przecież korzystamy z tego wzoru.
Dobrze jest jednak skorzystać z rozłożenia
Przy okazji, nie musisz dopisywać v.
21 maj 22:19
calka: Ok. A dlaczego nie musze dopisywac v?
21 maj 22:22
jc: Bo można zdefiniować granicę ciągu macierzy (sumę szeregu).
21 maj 22:28
calka: Ja korzystajac z tego wzoru zrobilbym tak:
22 maj 10:42
jc: A co z dalszymi wyrazami szeregu?
Czasem faktycznie szereg się urywa. Przykład
| | | | | |
W przypadku A= | mamy jednak etA = | . |
| | | |
| | | |
Mnożenie przez f= | nic nie pomoże. |
| | |
22 maj 11:30
calka: | | | |
Ok. Czyli ostateczna, poprawna odpowiedzia jest etAf= | tak ? |
| | |
22 maj 12:50
jc: Odpowiedź zależy od A. W pierwszym wpisie A było inne!
22 maj 12:52
calka: A dla jakich macierzy A latwo stosuje sie wczesniejszy wzor z ta suma?
22 maj 16:09
calka: | | | | | |
Dla macierzy A= | = | , czyli dla macierzy tego wyjściowego układu równan |
| | | |
| | | |
odpowiedzia bedzie etAf= | tak? |
| | |
22 maj 17:44
calka: ?
22 maj 21:22
jc: TAK.
−−−−−−
W tak prostym przypadku mogłeś po prostu rozwiązać układ równań:
x' = x
y' = y
x(0) = 1
y(0) = 0
x = et
y = 0
KONIEC
22 maj 21:32
calka: Ok. Dziekuje.
A skad wiadomo, ze x(0) = 1, y(0) = 0? Bo
x' = x
y' = y powstaje z wymnozenia.
22 maj 21:36
22 maj 21:41
calki: A dlaczego te warunki poczatkowe sa w 0 (x(0), y(0))? Skad to wiemy?
9 cze 12:11