trójkąt
Eta:

Zadanie dla chętnych

( tylko licealistów!
Pole trójkąta ABC jest równe 3360
Oblicz pole trójkąta DEF
16 maj 14:57
Adamm: łatwe, wiesz Eta
16 maj 15:01
Eta:
To z dzisiejszego Erasmusa
16 maj 15:09
Eta:

zad2/
Oblicz długość R
16 maj 15:12
Jerzy:
Witaj
Eta 
Co to jest Erasmus ( bo to zadanie jest banalne ) ?
16 maj 15:16
Adamm: Jerzy, właśnie też nie bardzo wiem
zd 2. to zwykłe tw. Pitagorasa
16 maj 15:17
Jerzy:
No oczywiście.
16 maj 15:18
Dobra Ksiązka: zad.2
R=17 ?
16 maj 15:48
Adamm: tak
16 maj 15:52
Jerzy:
(R − 2)2 + 92 = R2
16 maj 15:52
piotr: R2 = (R−9)2+(R−2)2 ∧ R > 9
16 maj 15:57
Adamm: no nie Jerzy
16 maj 15:57
Mila:
Witaj
Eto, podaj linka do konkursu.
16 maj 19:21
Eta:
Witaj
Mila 
( nie mam linka) to konkurs w mojej dawnej szkole
16 maj 19:43
Mila:
Dziękuję
16 maj 20:11
Jack: 
ja zad.1 nie widze od tak... A ponoc banalne.
16 maj 20:39
Eta:
16 maj 20:42
Eta:

Skorzystaj z własności środkowych i po .............. b
ólu
16 maj 20:53
Jack: Heh, dzieki
16 maj 20:58
Adamm: co to za własność środkowych?
ja skorzystałem z jedynie wzoru na pole trójkąta
16 maj 21:01
Eta:
Każda środkowa dzieli trójkąt na dwa trójkąty o równych polach !
16 maj 21:02
Adamm: bezużyteczne to twierdzenie
od razu widać ze wzoru
16 maj 21:02
Adamm: to znaczy, bezużyteczne
po prostu nie warte zapamiętania
16 maj 21:04
Eta:
Ty chyba masz problem sam ze sobą ?
16 maj 21:04
Jack: Nah...ja tam wole srodkowe.
16 maj 21:05
Eta:

... dla
Jack
16 maj 21:06
po prostu Michał:

Mam 2 pytania :
1) skad wiadomo, ze P
1 = P
2 = P
3 ?
2) jak policzyc te pole w srodku skoro to nie sa zadne srodkowe ?
16 maj 21:57
Mila:
2) P1
podstawa x i wysokość taka jak trójkąta nad środkowym DEF.
16 maj 22:06
po prostu Michał: 2) jak idzie ta wysokosc?
i jak z tym 1?
16 maj 22:16
Michał: tylko dla licealistów?
a uczniowie techników nie mogą?
16 maj 22:24
Eta:
Mogą, mogą
16 maj 22:30
Mila:
Michał weź ekierkę i rysuj. Eta dokładnie narysowała i wszystko widać,
pokręć głową albo kartką.
16 maj 22:36
Adamm: Michał, przecież to są środkowe
z tego faktu co podała Eta widzisz że P2=PDEF itd.
z wzoru na pole który podałem ja oraz faktu sin(180o−α)=sinα też to widać
16 maj 22:57
Eta:
16 maj 23:01
Metis:
17 maj 00:24
Eta:
Hej
Metis 
W piątek znów pozdrowię ..... Twoje rodzinne miasto
17 maj 00:28
Metis: Dobry wieczór
Etuś 
Pozdrów, pozdrów − dawno mnie tam już nie było
17 maj 00:32
Eta:
17 maj 00:50
Metis:
17 maj 01:54