rozłóż wielomian na czynniki
Ania : Dany jest wielomian W(x)= ( x
4 + 16 ) ( x
3 − 2x
2 − 5x + 6 ) ( x
4 − 8x
2 + 16 )
2
a) Rozłóż wielomian w(x) na czynniki możliwie najniższego stopnia.
b) Rozwiąż nierówność w(x)≥0
Proszę o pomoc i dzięki z góry
16 maj 14:14
Jerzy:
x2 + 16 − nie rozłożysz
drugi nawias: podziel wielomian przez x − 1
trzeci nawias: zauważ,że Δ = 0
16 maj 14:17
Jerzy:
x4 − 8x2 + 16 = (x2 − 4)2 = (x − 2)2*(x + 2)2
16 maj 14:19
Adamm: Jerzy, tam jest x4
x4+16=x4+8x2+16−8x2=(x2+4)2−(2√2x)=
=(x2−2√2x+4)(x2+2√2x+4)
16 maj 14:19
Jerzy:
Faktycznie ... nie zauważyłem
16 maj 14:20
Adamm: x3−2x2−5x+6=x3−1−2(x2−1)−5(x−1)=
=(x−1)(x2+x+1)−2(x−1)(x+1)−5(x−1)=(x−1)(x2−x−6)=(x−1)(x+2)(x−3)
16 maj 14:23
Jerzy:
Adamm...dołóż wykładnik przy drugim nawiasie.
16 maj 14:24
Ania : Dziękuje bardzo za pomoc
16 maj 14:24
Adamm: wiem, nie ma opcji edycji
16 maj 14:24