POWTÓRZENIE -- FUNKCJE WYMIERNE
Asia: Funkcje wymierne
1. Narysuj wykres funkcji f(x) = −4/x a nastpęnie przesuń go o wektor u = [−3, 2]. Podaj wzór
funkcji g.
2. Naszkicuj wykres funkcji f(x)= 3x−1/x+2 oraz podaj jej dziedzinę i zbiór wartości.
3. Podaj dziedzinę funkcji f(x) = 2x
4+2x
3− 10x
2−10x uprość wzór i oblicz jej wratość dla
argumentu x = 2 pierwiastki z 3
4. Rozwiąż równanie 4x − 2/2x+10 = 2x −2
5. Rozwiąż nierówność: 4x − 3/8−4x ≥ −3
Prosiła bym bardzo o wykonanie tych zadań z całego serca dzięuję <3
16 maj 12:58
Tadeusz:

a)
16 maj 13:03
Jerzy:
16 maj 13:04
Tadeusz:

2)
| | 3x−1 | | 3(x+2)−7 | | −7 | |
f(x)= |
| = |
| = |
| +3 |
| | x+2 | | x+2 | | x+2 | |
16 maj 13:07
Jerzy:
3) D = R
..... = 2x2(x2 +x) − 10(x2 + x) = (2x2 −10)(x2 +x)
teraz z x podstaw 2√3 ... i oblicz.
16 maj 13:09
Jerzy:
4) x ≠ −5
4x − 2 = (2x +10)(2x − 2) ⇔ 4x − 2 = 4x2 + 16x − 20 ⇔ 4x2 −12x −18 = 0 ⇔
⇔ 2x2 − 6x − 9 = 0 ... i licz dalej.
16 maj 13:13
Asia: Dziękuję za tak szybką reakcje Panom

Mam natomiast pytanie co do zadania 2 − Nie za bardzo rozumiem to przejście z 3x−1/x+2 do
3(x+2)−7/x+2 a konkretnie tych zmian w liczniku.
16 maj 13:33
Jerzy:
3x − 1 = 3(x + 2) − 7 ( sprawdź,że to jest tożsamość )
16 maj 13:35