Prosta nierówność do udowodnienia
misio:

Prosta nierówność do udowodnienia
x
2y
2+2x
2+2y
2−8xy+4>0
Czy można to udowodnić w ten sposób?
x
2(y
2+2)−8xy+2y
2+4>0
Δ=64y
2−4(y
2+2)(2y
2+4)=64y
2−8y
4−32y
2−32
Δ= −8(y
4−4y
2+4) ⇒ Δ<0 (rysunek)
x∊R ⇒
y>0 ⇒ x
2y
2+2x
2+2y
2−8xy+4>0
c.n.w
czy ten sposob jest poprawny?
16 maj 12:26
Jerzy:
A dlaczego Δ < 0 ?
16 maj 12:52
jc: Wzór skróconego mnożenia. Δ = ...
16 maj 12:57
piotr: dla y = −√2 i dla y = √2 Δ = 0
16 maj 12:59
Jerzy:
Dokładnie tak.
16 maj 13:00
misio: mniejsza od zera ponieważ wyciągnałem −8 przed nawias, więc cokolwiek wstawię za y to bedzie
Δ<0
16 maj 13:00
Jerzy:
Nawias za − 8 może przyjmować wartość 0.
16 maj 13:01
piotr: czyli:
dla x = −√2 ∧ y = −√2
oraz
dla x = √2 ∧ y = √2
mamy niespełnioną nierówność.
16 maj 13:02
misio: no tak oprócz √2 i − √2
16 maj 13:02
jc: x2y2+2x2+2y2−8xy+4 = 2(x−y)2 +(xy−2)2 ≥ 0,
dla x=y=√2 mamy zero, a więc nierówność jest słaba.
16 maj 13:03
misio: dobra, jesli to jest zadanie za 3 punkty to ile bym za nie dostal?
16 maj 13:03
piotr: Δy = 16−16 = 0
16 maj 13:04
jc: 1 za próby rozwiązania?
16 maj 13:04
Jerzy:
Jeśli w treści jest nierówność słaba, to Twoje rozwiązanie będzie poprawne.
16 maj 13:05
misio: a w poleceniu jest udowodnij dla dwóch różnych liczb x i y
czy to cos nam zmieni?
16 maj 13:06
Jerzy:
Niestety nie.
16 maj 13:09
jc: Jeśli x≠y, to mamy nierówność ostrą.
Nadal 1 punkt za próby rozwiązania.
16 maj 13:16