Witam :) Mam pytanko z fizyki :)
kasien94: Witam wszystkich po 4 latach jak nie wchodziłam na to forum i pozdrawiam wszystkich i dziękuję
wszystkim, którzy pomogli mi zdać maturę z matmy
Teraz jestem na IV roku pielęgniarstwa i
mamy takie zajęcia z zabiegów resuscytacyjnych i nasz prowadzący zajęcia pan zadał nam takie
zadanko : Na jaką wysokość trzeba podnieść odważnik 1 kg żeby spaść z energią 200 dżuli?
Znajdzie się tu jakaś dobra duszyczka co pomoże ?
E =m*g*h
200J=1kg*10m/s2*h
200*N*m=1kg*10m/s2*h
Czy tak jak wstawiłam ?
Tylko mam problem ze skróceniem tego wzoru
Dziękuję za pomoc