Dla jakich wartości parametru m
K: Dla jakich wartości parametru m (m∊R) równanie x
4+(m−3)x
2+m
2−m−6=0 ma dwa różne
rozwiązania?
x
4+(m−3)x
2+(m+2)(m−3)=0
dla m=−2
x
4=5x
2 / : x
2
x=
√5 v x= −
√5 dla m = −2 posiada dwa rozwiązania.
x
2=t t>0
t
2+(m−3)t+m
2−m−6=0
Δ= −3m
2−2m+33
Δ
m=400
√Δ = 20
m
1=3
Nie wiem co z tym zrobić dalej, czy ktoś mógłby mi pomóc? Proszę : (
15 maj 23:47
Adamm: ma mieć dwa rozwiązania
załóżmy że z równania nam wyjdzie
x2=a lub x2=b
wtedy żeby były 2 rozwiązania to jedno musi być ujemne, a jedno dodatnie
więc t1t2<0
wzory Viete'a wchodzą w grę
pamiętaj o delcie
15 maj 23:50
K: m2−m−6<0
m1=−2 m2=3
m∊(−2, 3)
I teraz z tych dwóch przedziałów wyznaczam odpowiedź?
15 maj 23:57
K: | | 2 | |
No bo odpowiedź końcowa to m∊(−2, 3) U {−3 |
| |
| | 3 | |
15 maj 23:59
K: Ale jak do niej dojść to już nie wiem.
16 maj 00:02
Adamm: no tak
jeszcze może być jedno podwójne, ważne tylko by dodatnie
Δ=0 oraz x1+x2>0
16 maj 00:04
K: czyli m<3
wydaje mi się, że mam już wszystko wyliczone ale nie potrafię tego zapisać w końcowy wynik...
albo czegoś jeszcze nie widzę
16 maj 00:09
Adamm: 1. Δ>0 oraz t
1t
2<0
to już policzyłaś, wyszło (−2;3)
2. Δ=0 oraz t
1+t
2>0
| | 2 | |
to praktycznie też już policzyłaś, i wyszło −3 |
| |
| | 3 | |
suma tych dwóch podpunktów to twój wynik
16 maj 00:12
Adamm: jedyne co pozostało, to zebrać to do kupy
16 maj 00:13
K: no tak prawda, wszystko jest.
no to sumę przedziałów już potrafię wyznaczyć i zgadza się z odpowiedzią końcową.
Dziękuje za pomoc mimo tak późnej pory.
16 maj 00:15
Adamm: 
Dobranoc
16 maj 00:15