Dany jest nieskończony ciąg liczbowy (an) określony wzorem (an) an=(9n−9)/(n+1)
blue.eyes: Dany jest nieskończony ciąg liczbowy (an) określony wzorem (an) an=(9n−9)/(n+1). Zbadaj
monotoniczność ciągu.
Wiem, że monotoniczność ciągu sprawdza się obliczając róznicę an+1 − an, ale zatrzymałam się na
wyniku −9n+19/n
2+3n+2 , licząc delte z mianownika −9n+19/(n+2)(n+1) i nie mam pojęcia co mam
dalej zrobić
15 maj 22:26
Qulka: mianownik jest zawsze dodatni bo n jest Naturalne
licznik jest dodatni dla n=1 lub 2 a potem ujemny .... więc nie jest monotoniczny
15 maj 22:31
kochanus_niepospolitus:
a nie łatwiej policzyć:
15 maj 22:34
Mila:
Masz bład w rachunkach:
| | 18 | |
an+1−an= |
| >0 ⇔ciąg jest rosnący |
| | (n+1)*(n+2) | |
15 maj 22:35
kochanus_niepospolitus:
| | | | 9n(n+1) | |
... = |
| = |
| = |
| | | | 9(n−1)(n+2) | |
| | n2 + n | | n2 + n − 2 +2 | | 2 | |
= |
| = |
| = 1 + |
| |
| | n2 + n − 2 | | n2+n−2 | | (n−1)(n+2) | |
jakie wnioski z tego wyciągamy?
15 maj 22:37
Adamm: że nie wolno dzielić przez 0
15 maj 22:38
jc:
an = (9n−9)/(n+1) = 9(n+1 − 2)/(n+1) = 9 − 18/(n+1)
Większe n, mniej odejmujemy, więcej zostaje, ciąg rosnący.
15 maj 22:38
blue.eyes: malejący, bo jak n bedzie coraz wieksze, a jest w mianowniku, to wynik będzie coraz mniejszy,
tak?
15 maj 22:47
Qulka:
15 maj 22:48
blue.eyes: a już rozumiem, dziękuję ślicznie za pomoc *.*
15 maj 22:52
Mila:

Dlaczego nie czytasz komentarzy (22:35 i 22:38)
| | 9*(n−1) | | n+1−2 | |
an= |
| =9* |
| |
| | (n+1) | | n+1 | |
Wykres
15 maj 22:54