Kombinatoryka
mark89: Witam prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu, bardzo dziekuje

Zadanie 1.
Na ile sposobów można ustawic w szeregu 5 chłopców i 3 dziewczynki tak, aby najpierw stali
chłopcy a potem dziewczynki?
Zadanie 2.
Na ile sposóbow można wybrać 5−osobową delegację spośród 14−osób?
Zadanie 3.
Ile jest możliwych sposobów rozmieszczenia 5 pasazerów w 4 wagonach?
Zadanie 4.
W kawiarni mozesz wybrac jeden z dziesięciu gatunków kawy.Do Kawy możesz dodać cukier lub
mleko. Ile róznuych wyborów mozesz dokonać?
Zadanie 5.
W windzie 9−piętrowego domu jedzie 3 pasazerów. Ile jest możliwośći, że pasazerowie wysiąda na
róznych piętrach?
15 maj 22:14
Adamm: zd 2.
zd 4.
10*2*2
resztę zrób sam
15 maj 22:16
Janek191:
z.1
N = 5 !* 3 !
z.2
z.3
N = 4
5
15 maj 22:17
mark89: Mógłbym prosić o konkretne rozwiązanie?
15 maj 22:20
Adamm: nie
to najlepiej jest ogarnąć samemu
15 maj 22:21
mark89: nie ogarniam, a potrzebuje na jutro bardo wazne
15 maj 22:21
Adamm: i dopiero teraz zaczynasz?
15 maj 22:22
kochanus_niepospolitus:
no to 'rychło w czas'
15 maj 22:24
Janek191:
z.1
C1 C2 C3 C4 c5 D1 D2 D3
N = 5 ! * 3 ! = 1*2*3*4*5 * 1*2*3 = 120*6 = 720
15 maj 22:24
mark89: @Janek191 dziekuje bardzo
15 maj 22:28
Mila:
z5)
9− liczba pięter
3 liczba pasażerów
Każdy wysiada na innym piętrze
9*8*7
pierwszy ma 9 pięter do wyboru, drugi już tylko 8 a trzeci 7 .
15 maj 23:13