Geometria
Maty: 1. Napisz równanie symetralnej odcinka którego końcami są punkty C i D , jeśli C= (−3;1)
D= (−2;2).
2. Boki trójkąta ABC , zawierają się w prostych o równaniach x−y−2=0 , x+y−2=0 ,
x−8=0 .
Oblicz:
a) współrzędne wierzchołków trójkąta.
b) obwód trójkąta.
c) pole trójkąta
15 maj 20:59
Mila:

1) Symetralna odcinka jest zbiorem wszystkich punktów płaszczyzny
jednakowo odległych od końców odcinka.
C= (−3;1) D= (−2;2)
P(x,y) ∊symetralnej CD⇔|PC|=|PD|⇔|PC|
2=|PD|
2
(x+3)
2+(y−1)
2=(x+2)
2+(y−2)
2
x
2+6x+9+y
2−2y+1=x
2+4x+4+y
2−4y+4
6x+9−2y+1=4x+4−4y+4⇔
2y=−2x−2
s: y=−x−1
−−−−−−−−−−
15 maj 22:02
Mila:

2)
x−y−2=0 , x+y−2=0 , x−8=0 ⇔
k: y=x−2
m: y=−x+2
n: x=8
a)
A=(2,0) punkt przecięcia prostych k i m
−x+2=x−2⇔−2x=−4, x=2 y=0
B: y=−x+2 i x=8 , y=−6
B=(8,−6)
C: y=x−2 i x=8
C=(8,6)
b) obwód:
Spróbuj sam
15 maj 22:13