równanie płaszczyzny przechodzącej przez 3 punkty
pingwinek120: Potrzebuję sprawdzenia zadanka:
Napisz równanie płaszczyzny przechodzącej przez 3 punkty:
P(−1,−1,−1) Q(−1,−1,0) R(−1,0,0)
P: A(x+1)+B(y+1)+C(z+1)=0
Q: A(−1+1)+B(−1+1)+C(0+1)=0
R: A(−1+1)+B(0+1)+C(0+1)=0
czyli:(rozwiązuję układ dla 2 ostatnich wierszy , a potem to co wyznaczyłam z 2 podstawiam do
3)
A*0+B*0+C=0 ==>C=0
A*0+B+C=0
B=0 natomiast A musi byc rózne od 0
wobec tego (podstawiam wyznaczone współczynniki do 1 równania:
A(x+1)+0(y+1)+0(z+1)=0
czyli równanie płaszczyzny to:
x+1=0
15 maj 20:58
Mila:
II sposób
P(−1,−1,−1), Q(−1,−1,0) R(−1,0,0)
PQ→=[0,0,1]
PR→=[0,1,1]
n→=[0,0,1] x [0,1,1]=−i
n→=[−1,0,0] || [1,0,0]
1*(x+1)=0
π: x+1=0
15 maj 21:50
pingwinek120: ok ok czyli mój też jest dobrze
15 maj 23:32
Mila:
15 maj 23:50