Drut o długości 8m. podzielono na 2 części: z jednej zrobiono kwadratową ramkę a z drugiej
ramkę w kształcie trójkąta równobocznego. Jak należy podzielić drut aby suma pól trójkąta i
kwadrata była najmniejsza?
byłem z tym zadaniem na korkach i babka nie umiała mi tego rozwiązać..
| 8−3x | ||
4x + 3x = 8 ⇒ 4a = 8−3x ⇒ a = | ||
| 4 |
| x2√3 | ||
f(a,x) = a2 + | ||
| 4 |
| 8−3x | x2√3 | 64−48x+9x2+4x2√3 | ||||
f(x) = ( | )2 + | = | = | |||
| 4 | 4 | 16 |
| 9+4√3 | ||
= x2* | − 3x + 4 | |
| 16 |
| b | 3 | 8 | 24 | ||||||||||||||
xw= − | = | = 3* | = | = | |||||||||||||
| 2a |
| 9+4√3 | 9+4√3 |
| 24(9−4√3) | 24(9−4√3) | 8 | ||||
= | = | = | (9−4√3) | |||
| 81−48 | 33 | 11 |
| 8 | ||
Czyli bok trójkąta x = | (9−4√3), a na wykonanie trójkąta równobocznego zużyć należy | |
| 11 |
| 24 | ||
3*x = | (9−4√3) m | |
| 11 |
| 8−3x | 3 | 3 | 8 | |||||
Bok kwadratu a = | = 2 − | x = 2− | * | (9−4√3) = | ||||
| 4 | 4 | 4 | 11 |
| 6 | 54 | 24 | ||||
= 2 − | (9−4√3) = 2 − | + | √3= | |||
| 11 | 11 | 11 |
| 24 | 10 | |||
= | √3 − 2 | |||
| 11 | 11 |
| 24 | 32 | 96 | 128 | |||||
4*a = 4*( | √3− | ) = ( | √3 − | ) m | ||||
| 11 | 11 | 11 | 11 |
| 96 | 128 | 216 | 96 | 88 | ||||||
4a + 3x = | √3 − | + | − | √3 = | = 8 ! | |||||
| 11 | 11 | 11 | 11 | 11 |
Dla ułatwienia obliczeń
| x | ||
oznaczamy dł. boku kwadratu przez | ||
| 4 |
| y | ||
dł. boku trójkąta przez | ||
| 3 |
| x | ||
Pkw.= ( | )2 = 116x2 = 116(y−8)2 = 4−y+116y2
| |
| 4 |
| 1 | y | y2 | ||||
PΔ = | *( | )2*√3= | √3
| |||
| 4 | 3 | 36 |
| 1 | 72 | ||||||||||||||||||
ymin= | * | ||||||||||||||||||
| 72 |
| 72 | 72( 9−4√3 | |||
ymin= | = | = 72( 9−4√3)
| ||
| 9+4√3 | (9+4√3)(9−4√3 |
PS. Myślę ,że te rachunki zniechęciły Twoją korepetytorkę do podania rozwiązania
Anna ... wykonała je bezbłędnie
w takim razie poprawię zapisy:
P(y)= (136√3+116)y2 −y +4
| 1 | 1 | ||||||||||||||||||||||||||||||
ymin= | )= | ||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
| 72 | ||
ymin= | ....... po usunięciu niewymierności wynik powinienn zgadzać | |
| 9+4√3 |
( beznadzieja