równanania
biedny: jak rozwiązać taką równość: x2 − xy + y2 = 0 ?
15 maj 20:53
Metis: Dwie zmienne
15 maj 20:55
biedny: x3 −x + y = 0 i y3 + x − y = 0 mam takie dwie nierówności
15 maj 20:59
Adamm: aha, czyli mamy rozumieć że dodałeś obie, i teraz nie wiesz co z tym?
to proste
3x2/4+(y−x/2)2=0
może mieć rozwiązanie tylko gdy oba wyrażenia pod kwadratami są równe 0
więc x=0, y=0
15 maj 21:06
biedny: nie mam doświadczenia z takimi równaniami powiedziałbyś skąd jest ta 3 linijka u Cb w wpisie ?
15 maj 21:14
jc: Pomnóż przez x+y.
0 =(x2−xy+y2)(x+y)= x3+y3
Wniosek: y = −x. Wtedy x2−xy+y2 = 3x2, a więc x=0, y=−x=0.
15 maj 21:14
biedny: też zauważyłem ze y = −x ale jeśli wstawie to do drugiego równania to :
y(y − √2)(y + √2) = 0 i mam az 3 rozw ...
15 maj 21:19
Adamm: i tyle być powinno
15 maj 21:20
biedny: coś się właśnie nie zgada bo dana jest funkjca : f = x4 − 2x2 + 4xy + y4 − 2y2
tamte równania to pierwsze pochodne cząstkowe
a dla pkt z √2 hesjan wychodzi dodatni czyli f powinna mieć ekstremum w tym pkt
a wolfram pokazuje ze nie ma
15 maj 21:25
biedny: a nie ... sorry
15 maj 21:27
biedny: źle wpisałem f w wolframa wszystko się zgadza, dzieki za pomoc
15 maj 21:27
biedny: a korzystając z okazji jeśli wyznacznik hesjanu = 0 to co wtedy ?
dla pkt 0,0 się zeruje i nie mogę określic
15 maj 21:29
Adamm: wtedy musisz sprawdzać innym sposobem
15 maj 21:31
jc:
fx = 4x3 − 4x + 4y
fy = 4y3 − 4y + 4x
punkty stacjonarne,
y=−x, x3 = 2x
x=y=0 lub x=−y = ±√2
fxx = 12x2−4
fyy = 12y2−4
fxy = fyx = 4
x=y=0, Hesjan = 0
x=−y=±√2, Hesjan = 202−42 > 0
15 maj 21:35
biedny: jc wiem właśnie hesjan dla P(0,0) sie zeruje i nie mogę rozstrzygnąć
15 maj 21:37
jc:
f = x4 − 2x2 + 4xy + y4 − 2y2 = x4 + y4 − 2(x−y)2
Jeśli oddalamy się od (0,0) po linii y=x, idziemy w górę.
Jeśli oddalamy się od (0,0) po linii y=−x, f = 2x4 − 8x2, dla małych x,
−2 < x < 2 idziemy w dół.
W (0,0) nie ma ekstremum.
15 maj 21:40
Krzysiek: x2−xy+y2=0
(x−y)2=−xy
x−y=0 ∧ xy=0
x=0, y=0
15 maj 21:43
Adamm: Krzysiek, te przejścia są złe
15 maj 21:49
Adamm: no chyba że je jakoś uzasadnisz
15 maj 21:52