oblicz całki
beniamin: 1) ∫sin2x*e3xdx
2) ∫cosx*2xdx
3) ∫x3sin4x dx
15 maj 19:30
kochanus_niepospolitus:
no to jedziesz przez części
pierwsze dwie 'dwa razy' przez części
trzecią trzy razy przez części
15 maj 19:31
beniamin: wszystko fajnie tylko próbuje i mi nie wychodzi, z całkami miałam dotyczenia 3 godziny i
średnio wiem jak to zrobić
15 maj 19:33
kochanus_niepospolitus:
to pokaż jak liczysz
15 maj 19:35
Adamm: ∫cosx*2
xdx = sinx*2
x−ln2∫sinx*2
xdx = sinx*2
x+ln2*cosx*2
x−ln
22∫cosx*2
xdx
(1+ln
22)∫cosx*2
xdx=sinx*2
x+ln2*cosx*2
x+c
| | sinx*2x+ln2*cosx*2x | |
∫cosx*2xdx= |
| +c |
| | 1+ln22 | |
15 maj 19:38
Adamm: masz przykład, zrób resztę
15 maj 19:38
beniamin: ∫sin2x*e3xdx=|f=sin2x g'=e3xf'=cos2x g=e3x |=sin2x*e{3x}−∫e3x*cos2x dx=|f=cos2x
g=e3x f'=−sin2x g'=e3x |=sin2x*e3x−(cos2x*e3x+∫sin2x*e3x)dx
15 maj 19:43
beniamin: nie wiem czy to tak czy nie...
15 maj 19:44
kochanus_niepospolitus:
brak pochodnych wnętrza przy liczeniu pochodnej z sin(2x) oraz cos(2x) ... a także przy
liczeniu całki z e3x
15 maj 19:46
beniamin: no to wiem gdzie błąd, a mógłbyś rozpisać krok po kroku?
15 maj 19:49