pomocy, ciągi
nahh: Lewa strona równania jest sumą początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego. Oblicz x.
4+2,5+1+...+x=2x+3
Mam tylko jedno równanie, a wydaje mi się, że powinniśmy stworzyć układ równań
15 maj 18:21
powrócony z otchłani:
I drugie rownanie an = x.
Uklad dwoch rownan z dwoma niewiadomymi.
15 maj 18:26
nahh: ale tutaj są aż trzy niewiadome
16 maj 17:27
Janek191:
a
1 = 4 r = − 1,5
a
n = 5,5 − 1,5 n = x
Równanie ma postać
| 9,5 − 1,5 n | |
| *n = 2*( 5,5 − 1,5 n) + 3 |
| 2 | |
Po przekształceniach
3 n
2 − 31 n + 56 = 0
Δ = 289
√Δ = 17
| | 31 − 17 | |
n = |
| − odpada lub n = 8 |
| | 6 | |
zatem
x = a
n = 5,5 − 1,5*8 = − 6,5
======================
16 maj 18:48