Gęstość, dystrybuanta, kwantyl
Kasia: Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania:
Wyznaczyć stałe a i b, by funkcja
f(x) = a sin x + b dla |x| ≤ π/2;
0 dla |x| > π/2;
była gęstością pewnej zmiennej losowej X. Obliczyć dystrybuantę zmiennej
X oraz kwantyl2 rzędu 1/2.
15 maj 18:21
powrócony z otchłani:
Zacznijmy od tego − czy wiesz co musi spelniac funkcja aby byla gestoscia?
15 maj 18:25
Kasia: Całka od −∞ do +∞ musi dawać 1
15 maj 18:26
kochanus_niepospolitus:
iiii

1) Musi być całkowalna (czyli ciągła)
2) Całka = 1
3) Funkcja musi być nieujemna

z ostatniego warunku wynika, że:
3) b ≥ a (co by dla sytuacji sinx = −1 spełniony był warunek nie ujemności funkcji gęstości)
2) ∫
−∞∞ f(x) dx = ∫
−∞π/2 f(x) dx = 1
te trzy warunki dadzą Ci możliwość wyznaczenia współczynników a i b
15 maj 19:14