określ wartość parametru m
Leszek 99: proszę o pomoc w rozwiązaniu równania:
cos 2x+cosx+m2=0
po podstawieniu za cos x =t uzyskałem równanie 2t2+t+1=0 t1= −1 ; t2=1/2 W(−1/4;−9/8)
zbiór wartości funkcji f(t) ZW <−9/8;2>
Chciałem określić dla jakich wartości m równanie ma rozwiązanie więc stworzyłem nierówność
− 9/8<= − m2 <= 2 i nic mi z niej nie wyszło . Proszę o pomoc w rozwiązaniu.
15 maj 17:48
g: cos(2x) = 2cos2(x)−1, więc powinno być 2t2 + t + m2−1 = 0.
Dopuszczalne pierwiastki t powinny spełniać nierówność |t| ≤ 1. Stąd wyjdzie warunek na m.
15 maj 18:08
Eta: @
Leszek
dobrze
teraz tylko dokończ tak :
to równanie 2cos
2x+cosx−1=−m
2
ma rozwiązania gdy
| | 3 | | 3 | |
m∊R i m ∊<− |
| , |
| > |
| | 2√2 | | 2√2 | |
Możesz jeszcze usunąć niewymierność z mianowników
15 maj 18:24
Leszek 99: Dziękuję bardzo za rozwiązanie.
15 maj 18:57
Eta:
15 maj 19:01