zadanie optymalizacyjne
Magda: dany jest prostokąt o obwodzie 100. oblicz długość najkrótszej przekątnej z możliwych.
Liczę, że;
100=2a+2b ⇒ a=b−50
i teraz nie jestem pewna, ale wyliczyłabym długość przekątnej z pitagorasa
(b−50)2 +b2 = d2
b2−100b=d2
i co dalej?
15 maj 16:57
Adamm: 1. nie zapomnij o dziedzinie
2. dalej traktujesz d2 jako funkcję którą minimalizujesz (tak poza tym to źle obliczyłaś d2)
15 maj 17:07
Magda: a czy trzeba skorzystać tutaj z tego że d=√a2+b2 , bo wtedy mi się w tym pitagorasie
wszystko wyzeruje
15 maj 17:10
Magda: Df: (0,50)
15 maj 17:12
Magda: czy zostawić, że 2b2−100b+2500 = d2 ?
15 maj 17:13
Adamm: zostaw, nie ruszaj
g(b)=2b2−100b+2500
teraz to jest funkcja kwadratowa, pytanie gdzie ma wierzchołek?
15 maj 17:14
Magda: Δ wychodzi mi mniejsza od 0
15 maj 17:16
Magda: p= 25
15 maj 17:17
Adamm: nie wiesz co robić? policz deltę
ehh
15 maj 17:18
Magda: ok już wszystko wiem
15 maj 17:19
kasia: nie wiem, słyszałem rze rfajne :≤
5 cze 17:38