ciąg rekurencyjny
Maryla27:
Ciąg (an) określony jest rekurencyjnie.
an = an−1 + 6
a1 = 39
Wzór na n−ty wyraz ciągu:
A. an=6n−33
B. an=6n+33
C. an=33n−6
D. an=33n+6
15 maj 16:42
Krzysiek: B
15 maj 16:50
Adamm: 1. a1=39 więc wstaw n=1 to każdego z nich i sprawdź który się równa 39
2. wstaw podejrzany ciąg do definicji rekurencyjnej
15 maj 17:02
Adamm: a tak właściwie to od razu widać że to ciąg arytmetyczny o ilorazie równym 6
15 maj 17:04
Adamm: różnicy **
15 maj 17:05
Maryla27:
B. a
1=6*1+33=39
D. a
1=33*1+6=39
a
n+1= Nie wiem
15 maj 17:54
Mariusz:
a
0=33
33+∑
k=1n 6
Coś co się przydaje podczas rozwiązywania równań rekurencyjnych
A(x)=∑
n=0∞a
nx
n
∑
n=1a
nx
n=∑
n=1∞a
n−1x
n+∑
n=1∞6x
n
| | 6x | |
∑n=1anxn=x∑n=1∞an−1xn−1+ |
| |
| | 1−x | |
| | 6x | |
∑n=0anxn−33=x∑n=0∞anxn+ |
| |
| | 1−x | |
| | 33−27x | | 27−27x+6 | |
A(x)= |
| = |
| |
| | (1−x)2 | | (1−x)2 | |
| d | | d | | 1 | |
| (∑n=0∞xn)= |
| ( |
| ) |
| dx | | dx | | 1−x | |
| | −1 | |
∑n=0∞nxn−1= |
| (−1) |
| | (1−x)2 | |
A(x)=27(∑
n=0∞x
n)+6(∑
n=0∞(n+1)x
n)
a
n=27+6(n+1)
a
n=33+6n
15 maj 18:22
Maryla27: Bardzo, bardzo dziękuję.
15 maj 18:46
Mila:
Poziom?
a2=a1+6
a2=45
A) a2=6−33≠45
B) a2=6*2+33=12+33=45
C) a2=33*2−6 ≠45
D) a2=33*2+6≠45
15 maj 18:55
Adamm: Mila, przecież to jest ciąg arytmetyczny...
Mariusz po prostu tak ma
15 maj 19:04
Mila:
Adam−Wiem, ale jeżeli uczeń nie zauważy, to moim sposobem jednoznacznie ustali się odp.
15 maj 20:32