ciągi
nahh: Oblicz sumę wyrazów a11+a12+a13+...+a19+a20
jeśli suma dziesięciu początkowych wyrazów tego ciągu o numerach nieparzystych jest
równa 55, a suma dziesięciu początkowych u numer parzystych wynosi 50
Nie mam pojęcia co tutaj można zrobić, bardzo proszę o pomoc
15 maj 16:31
Adamm: an=a1+(n−1)r
a1+a3+a5+...+a17=55
a2+a4+a6+...+a20=50
korzystasz z an=a1+(n−1)r i masz liniowy układ równań, gdzie a1 oraz r to niewiadome
15 maj 17:12
nahh: jak mam skorzystać z tego wzoru?
15 maj 17:39
Adamm: podstawić
15 maj 17:41
Krzysiek: Skąd wiadomo, że jest to ciąg arytmetyczny?
15 maj 17:46
nahh: mógłby mi to ktoś rozwiązać, bo wciąż nie rozumiem
16 maj 19:04
Mila:
Czy w treści masz napisane, że to ciąg arytmetyczny?
16 maj 20:12
nahh: tak, jest tak napisane
16 maj 21:10
Mila:
a
1,a
2,a
3.. c.a
a
1− pierwszy wyraz, r− różnica
a
1+a
3+a
5+...+a
19=55
suma wyrazów c. a.
a
1 − pierwszy wyraz, R=2r, n=10
| | a1+a1+(10−1)*2r | |
1) |
| *10=55⇔(a1+9r)=5.5 |
| | 2 | |
2) a
2+a
4+a
6+...+a
20=50
| a1+r+a1+r+(10−1)*2r | |
| *10=50⇔a1+10r=5⇔ |
| 2 | |
r=−0.5 i a1=10
3)
a
11=10+10*(−0.5)=10−5=5
a
20=10+19*(−0.5)=10−9.5=0.5
| | 5+0.5 | |
S{10}= |
| *10=5.5*5=27.5 |
| | 2 | |
16 maj 21:37