Zapisz wielomian W(x) w postaci ogólnej
lelele: Poniżej przedstawiono fragment wykresu funkcji y=W(x), gdzie W(x) jest wielomianem trzeciego
stopnia.
rysunek:
http://i.imgur.com/xTrlkYf.jpg
b) Zapisz wielomian W(x) w postaci ogólnej, wiedząc, że liczba (−1) jest
rozwiązaniem równania W(x) = G(x), gdzie G(x) = 2
3+16x.
Nie bardzo rozumiem tej drugiej części zadania, moja postać ogólna wygląda tak:
y= −(x+4)
2(x+2)
y=−x
3−10
2−32x−32
Chciałem podstawić −1 do hornera i uzyskać iloczyn równania kwadratowego z (x+1) ale nie
wychodzi.
Czy ktoś mógłby mi dać małą podpowiedź jak się za to zabrać? Podstawiałem W(−1)=−9 ale nie wiem
za bardzo jak to wykorzystać.