4 | y | |||
dy/dx = | − | −y2 | ||
x2 | x |
2 | ||
y= | ||
x |
1 | ||
y={2}{x} + | ||
u |
2 | 1 | |||
y`= − | − | * u` | ||
x2 | u2 |
2Cx4 −1 | ||
wynik jaki powinnam otrzymać y = | ||
Cx5 − 14x |
C(x)`x5 − C(x) 5x4 | ||
u` = | ||
x10 |
dy | 4 | y | |||
= | − | −y2 | |||
dx | x2 | x |
2 | 4 | 2 | 4 | |||||
− | = | − | − | |||||
x2 | x2 | x2 | x2 |
dy | 2 | y | 2 | 4 | |||||
−(− | )=− | −(− | )−y2−(− | ) | |||||
dx | x2 | x | x2 | x2 |
dy | 2 | y | 2 | 4 | |||||
−(− | )=− | + | −(y2− | ) | |||||
dx | x2 | x | x2 | x2 |
dy | 2 | y | 2 | 2 | 2 | 4 | |||||||
−(− | )=− | + | −(y− | )(y− | + | ) | |||||||
dx | x2 | x | x2 | x | x | x |
2 | ||
z=y− | ||
x |
dz | dy | 2 | |||
= | −(− | ) | |||
dx | dx | x2 |
dz | z | 4 | |||
=− | −z(z+ | ) | |||
dx | x | x |
dz | z | z | |||
=− | −z2−4 | ||||
dx | x | x |
dz | z | ||
=−5 | −z2 | ||
dx | x |
5 | ||
u'v+uv'=− | uv−u2v2 | |
x |
5 | ||
u'v+uv'+ | uv+u2v2=0 | |
x |
5 | ||
u'v+u(v'+ | v)+u2v2=0 | |
x |
5 | ||
v'+ | v=0 | |
x |
5 | ||
v'=− | v | |
x |
v' | 5 | ||
=− | |||
v | x |
1 | ||
v= | ||
x5 |
1 | 1 | |||
u' | +u2 | =0 | ||
x5 | x10 |
u' | 1 | |||
=− | ||||
u2 | x5 |
du | dx | |||
=− | ||||
u2 | x5 |
1 | 1 | |||
− | = | −C | ||
u | 4x4 |
1 | −1+4Cx4 | |||
= | ||||
u | 4x4 |
4x4 | ||
u= | ||
−1+4Cx4 |
4x4 | 1 | ||
z= | |||
−1+4Cx4 | x5 |
4 | ||
z= | ||
−x+4Cx5 |
2 | 4 | |||
y− | = | |||
x | −x+4Cx5 |
2 | 4 | |||
y= | + | |||
x | −x+4Cx5 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |