matematykaszkolna.pl
kombinatoryka Adamm: mamy n−kąt foremny (n≥3) wybierając 3 wierzchołki, jakie jest prawd. że utworzą one trójkąt ostrokątny zadanie wymyślone, jeśli ktoś rozwiąże, to dajcie znać o trudności tego zadania
15 maj 13:00
Adamm: a jakie prawd. byłoby gdybyśmy wybierali 3 punkty na okręgu?
15 maj 13:06
kochanus_niepospolitus: rysunek Jeśli chodzi o okrąg to sprawa prosta: wybieramy kolejno wierzchołka A, B, C A −−− dowolnie B −−− dowolnie C −−− na fioletowej części okręgu (uzależniona jest od pozycji B względem A i środka okręgu)

2πr 
2πr*2πr*

4 
 1 
P(x) =

=

3r3 4 
z wielokątami to musiałbym bawić się w indukcję, a szczerze mówiąc ... nie chce mi się tego robić
15 maj 13:25
Adamm: kochanus, nie wiedziałem że można tak mnożyć, to co napisałeś ma sens, dzięki
15 maj 13:32
Adamm: w sumie to wiedziałem, ale tutaj mamy długość, a zazwyczaj jest pole czy objętość
15 maj 13:35
kochanus_niepospolitus: wpisuję po prostu długość 'linii' na jaką 'rzucamy' punkty A,B,C
 1 
Jedyne czego ktoś może nie wiedzieć, to dlaczego przyjmuję, że punkt C leży w

części
 4 
okręgu (szczerze mówiąc, to nie wiem czy na poziomie liceum można to wyjaśnić emotka )
15 maj 13:39
Adamm: punkt C rozumiem na zasadzie intuicji, fioletowy obszar uśrednia się do 1/4 okręgu w sumie to chyba można to też obliczyć za pomocą całki
15 maj 13:43
g: rysunekWersja z okręgiem Załóżmy że wybieramy punkty po kolei. Funkcja gęstości prawdopodobieństwa kąta między pierwszym a drugim punktem jest stała i równa f(α) = 1/π. Trójkąt będzie ostrokątny jeśli trzeci punkt znajdzie się na łuku o rozpiętości kątowej α, czyli z prawdopodobieństwem warunkowym równym α/2π (warunkiem jest że kąt jest równy α). Szukane prawdopodobieństwo to prawdopodobieństwo całkowite
 α 1 1 π2 1 
P = ∫0π f(α)*

dα =

0π αdα =

*

=

2 2 2 4 
15 maj 13:44
Adamm: nie mówiłem o czymś takim, tylko o prawd. geometrycznym, bo tego już w ogóle nie rozumiem
15 maj 13:56
'Leszek: Dla ucznia ze szkoly sredniej wedlug mnie wystarczy pokazac to na rysunku ,ktory przedstawil @ g: aby spelniony byl warunek zadania , trojkat ostrokatny to p.3 moze znajdowac sie tylko na luku cwiartki okregu .Jest to oczywiscie wizualizacja zadania, ale bardzo pogladowa i zrozumiala .
15 maj 14:11
Rafal: Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić, dlaczego fioletowy łuk ma długość 2πr/4?
15 maj 18:30
Adamm: Rafal, fioletowy łuk nie ma długości 2πr/4
15 maj 18:34
Rafal: Właśnie dlatego pytam, zauważyłem teraz rozwiązanie g, więc już nie ważne.
15 maj 18:39
kochanus_niepospolitus: Postaram się to wyjaśnić 'na chłopski rozum', ale to chwilkę zajmie emotka
15 maj 18:56
kochanus_niepospolitus: rysunek Punkt 'A' jest wybierany losowo, ale że mamy okrąg to jakbyśmy nie wybrali punkt A, tak możemy tak przekręcić kartkę aby znalazł się w 'lewym rogu' (nie czepiać się ). Podzielmy teraz okrąg na 4 ćwiartki. Zauważ, że dla każdego (dowolnie wybranego) punktu B istnieje jego odpowiednik B'. Suma tych długości tych dwóch łuków niebieskiego i zielonego zawsze będzie równa połowie obwodu okręgu (πr). Im bliżej B będzie 'dolnej części okręgu' tym mniejszy będzie ten łuk (i dążył do
 πr πr 

) a jednocześnie zielony łuk będzie większy (i także dążył do

)
 2 2 
I tutaj musisz na intuicję (najłatwiej) zauważyć, że ŚREDNIA długość tego łuku będzie równa
 πr 
1/4 obwodu okręgu czyli właśnie

.
 2 
Mam nadzieję, że w miarę rozumiesz. A tak żeby Ci zagmatwać trochę sprawę to napiszę tylko, że z prawdopodobieństwem równym 1 mogę
 πr 
napisać, że ten łuk NIGDY nie będzie miał długości DOKŁADNIE

(tak samo jak z pr.
 2 
równym 1 punkt B nie będzie leżał na prostej przechodzącej przez środek okręgu i punkt A).
15 maj 19:06
kochanus_niepospolitus: Jedyne co jeszcze musisz zrozumieć, to to dlaczego ten trzeci punkt musi leżeć gdzieś na tym łuku. Jako wskazówkę proponuję Ci zajrzeć do tw. o kątach opartych na tym samym łuku oraz kącie środkowym.
15 maj 19:08
Adamm: kochanus, myślę że Rafal jest świadom czemu musi tam się znajdywać w końcu interesuje się geometrią
15 maj 19:09
Rafal: kochanus, dziękuję, oczywiście samą ideę "uśredniania" rozumiem, ale jednak długość tego łuku zależy od położenia punktu B. Widocznie muszę się bardziej zagłębić w prawdopodobieństwo na poziome akademickim.
15 maj 19:29
kochanus_niepospolitus: Rafał ... na poziomie akademickim jest bardzo często takie zadanie: na odcinku [0,1] wybieramy dwa losowo dwa punkty (A i B). Jakie jest prawdopodobieństwo, że
 1 
długość odcinka [A,B] ≤

4 
 1 3 
Dla ułatwienia ustalmy, że punkt A ląduje gdzieś pomiędzy (

,

).
 4 4 
I masz tutaj wtedy dokładnie taką samą sytuację
15 maj 19:35
Rafal: OK, poczytam trochę i za jakiś czas do tego wrócę.
15 maj 19:37
kochanus_niepospolitus: oczywiście źle Ci napisałem dając to 'ułatwienie' bo cały szkopuł polega na tym, co będzie gdy A będzie w przedziale (0 ; 0.25) oraz (0.75, 1) i tu właśnie będzie to 'uśrednianie' przedziału dla punktu B
15 maj 19:43
Adamm: rysunek0≤x≤1, 0≤y≤1 szukamy prawd. że |x−y|≤1/4 ⇔ (x−y≤1/4 ∧ x−y≥0) ∨ (x−y≥1/4 ∧ x−y≤0) ⇔ ⇔ x−1/4≤y≤x ∨ x≤y≤x−1/4 ⇔ x−1/4≤y≤x wystarczy obliczyć pole prawd. wynosi 7/32
15 maj 19:45
Adamm: pomyliłem się w nierówności emotka bardziej 7/16
15 maj 19:47
kochanus_niepospolitus:
 1 1 1 3 7 
P(A) =

*

+

*

=

2 2 2 8 16 
zapomniałeś o tym, że 'B' może być "nad" A w tym przypadku emotka
15 maj 19:49
Adamm: wyprzedzam przyszłość
15 maj 19:51
Adamm: właśnie, to z okręgiem też można byłoby tak policzyć
 02πr02πr0min(|x−y|, 2πr−|x−y|)dzdydx 
P=

3r3 
tylko z tą całką byłby problem, pewnie trzeba byłoby ją rozdzielić na kilka mniejszych
15 maj 19:56
powrócony z otchłani: Da sie ale trzeba by bylo troche sie z tym pobawic z przeksztalceniem okregu na prosta i wyznaczyc warunki 'odleglosci' C od B i A (ktory domyslnie bylby poczatkiem odcinka)
15 maj 20:04
jc: Stawiam na 5/8.
15 maj 20:31
Adamm: jc, z okręgiem czy to przykładowe zadanie wstawione przez kochanusa?
15 maj 20:33
jc: Z okręgiem, 13:06.
15 maj 20:37
Adamm: rysunek
 0π0xdydx+∫π02π−xdydx 1 
P=

=

2 4 
tak będzie moim zdaniem
15 maj 20:43
Adamm: nie podobało mi się uśrednianie w rozwiązaniu kochanusa
15 maj 20:46
jc: Cóż, masz rację, 1/4.
15 maj 20:55
jc: rysunek0 < α < π < b < 2π, β − α < π lub odwrotnie.
15 maj 21:00