binarny
Help: Witam, niech A=1101,11 zas B =101,011 oblicz C=A+B i D=A*B z gory dzieki
15 maj 11:50
Jerzy:
1101,11 = 1*23 + 1*22 +0*21 + 1*20, 1*2−1 + 1*2−2 = ... i licz
15 maj 11:57
Adamm: jeśli chodzi o C to to można policzyć inaczej, nawet w tej postaci
ale nie wiem jak można byłoby policzyć D
15 maj 12:00
Adamm: dodajesz w ten sam sposób jak w systemie dziesiętnym
jak w jednej pozycji masz 1+1 to jedynkę przesuwasz do następnej
np.
1+1=10
101+11=1000
mnożysz też tak samo
np.
101*11=1010+101=1111
15 maj 12:14
jc: Układ dwójkowy? Nic o tym nie ma treści zadania. Ale niech będzie dwójkowy.
110111 * 101011 =
110111
110111
110111
110111
Na koniec ustawiasz przecinek 5 miejsc od końca.
Dodawanie proponuję wykonywać kolejno, a nie na raz (inaczej będziemy mieli
wielocyfrowe przeniesienia).
15 maj 12:16
Adamm: jc, jest napisane w temacie
15 maj 12:19
jc: Faktycznie
15 maj 12:34