zaznacz na płaszczyźnie zespolonej
ibuprom: Inne podpunkty z poprzedniego zadania

Zaznacz na płaszczyźnie zespolonej:
b)
3√(i+1)6
c)
3√|i+1|6
co do b), to moduł jest równy 2, ale nie wiem co dalej. Policzyłem, że φ=π/2, ale są 3
rozwiązania, więc nie wiem czy ten kąt pasuje. c) wgl nie wiem jak ugryźć
15 maj 10:20
jc:
| | −1+i √3 | | −1−i √3 | |
(b) rozwiązania: (1+i)2, |
| (1+i)2, |
| (1+i)2 |
| | 2 | | 2 | |
(c) |1+i|
2 = 2, rozwiązania: 2, −1+i
√3, −1−i
√3
15 maj 10:26
nocnaćma: jc mam pytanie jesli moge zapytac
|x|2= x2 to dlaczego (1+i)2 i |1+i|2 maja rozne rozwiazania
15 maj 10:46
kochanus_niepospolitus:
ponieważ:
|a+bi| = √a2 + b2
więc: |a+bi|2 = a2 + b2
natomiast (a+bi)2 = a2 + 2abi − b2
15 maj 10:48
ibuprom: Mógłbym prosić o rozwiązania, albo jakieś wskazówki jak to zrobić?
15 maj 10:50
nocnaćma: No tak. Troche to zawile dla mnie teraz ale mysle ze pozniej dam rade
15 maj 10:51
'Leszek: Wyrazenie ( 1 + i )2 = 2i , jest to liczba zespolona
zas wyrazenie | 1 + i |2 jest to modul liczby zespolonej czyli liczba rzeczywista
| 1 + i |2 = (√ 1+1)2 = 2
15 maj 10:52
kochanus_niepospolitus:
3√(i+1)6 = (i+1)2 = ...
3√|i+1|6 = (|i+1|)2 = ...
a dalej −−− analogicznie do poprzedniego zadania
15 maj 10:52
Adamm: nocnaćma, zachodzi dla x∊ℛ
ale jak wspomniał 'Leszek, to jest liczba zespolona
15 maj 10:53
kochanus_niepospolitus:
nocnaćma −−− 'moduł' wśród liczb zespolonych jest 'długością wektora liczby z' ... działa to
tak samo w jednym wymiarze (zbiór liczb rzeczywistych).
15 maj 10:58
nocnaćma: Bardzo dzieki za wyjasnienia wszystkim

Teraz na razie liczby rzeczywiste
15 maj 11:02
jc:
z = n√w w zadaniu oznacza zbiór rozwiązań zespolonych równania zn = w.
Dlatego nie możemy napisać 3√(i+1)6 = (i+1)2 bo po lewej
stronie mamy zbiór 3 elementowy, a po prawej jedną liczbę.
15 maj 11:04
ibuprom: niestety dalej nie rozumiem
15 maj 11:20
Adamm: 3√(i+6)6=wi*(i+6)2 gdzie wi to pierwiastki trzeciego stopnia z jedynki,
i to chciał ci przekazać jc
15 maj 11:23
Adamm: z
3=(i+1)
6
teraz to dosyć logiczne, prawda?
15 maj 11:33