kolos
madzia00: wyznaczyć liczbę wszystkich liczb naturalnych n mniejszych od 100 spełniajacych warunek: n
różne od 1, n < 100; log2n + logn16 > 4
log2n + log2 16log2 n >4 ; log2n=t
24 sty 18:43
madzia00: help!
24 sty 19:15
Anna: pomogę
24 sty 20:40
madzia00: nie wiem jak dziekowac!
24 sty 20:52
Anna:
| | log216 | |
log2n + |
| > 4 log2n = t |
| | log2n | |
t(t
2−4t+4) > 0
t(t − 2)
2 > 0
Na podst. wykresu: 0<t<2 lub t > 2
Czyli: 0 < log
2n < 2
log
21 < log
2n < log
24 ⇒
1 < n < 4
lub: log
2n > 2
log
2 > log
24 ⇒
n > 4
Po uwzględnieniu warunków zadania:
Odp. n ∊ {2,3} ∪ {5,6,7,...,99}, a ich ilość = 2 + 95 =
97
24 sty 21:06
madzia00: cudna Pani jest !
24 sty 21:08
Anna: 
Powodzenia

!
24 sty 21:32