Dlaczego tak?
magdalena26: Witam, jestem słaba jeśli chodzi o funkcje, proszę o wyjaśnienie
dlaczego w f(x)=2x+8x+4 nie ma miejsc zerowych?
ii dlaczego f(x)=4x−1x2−1 Dziedziną jest tylko zbiór liczb R
15 maj 09:32
magdalena26: druga funkcja to f(x)= 4x−1/ x2 +1
15 maj 09:33
nocnaćma: Magda bo
1) x+4≠0 to x≠−4
Miejsca zerowe liczymy z licznka =0
2x+8=0
x=−4 a dla x=−4 mamy dzielenie przez 0
2 funkcja
x2+1≠0 a to nigdy nie bedzie rownac sie 0 bo jesli do liczby dodatniej(x2) dodamy 1 to
bedzie to zawsze >0
15 maj 09:42
nocnaćma: Inaczej
| P(x) | |
| =0 gdy P(x)=0 i Q(x)≠0 |
| Q(x) | |
P(x) i Q(x) to wielomiany
Teraz widzisz dlaczego ?
15 maj 09:48
Dziadek Mróz:
f(x) = 2x+8/x+4 = 2(x+4)/x+4 = 2
| | 1 | |
g(x) = 4x−1/x2−1 = 4(x−1/4)/(x+1)(x−1) ⇒ x0= |
| , x≠{−1, 1} |
| | 4 | |
15 maj 10:21
Jerzy:
Zły wykres pierwszej funkcji.
15 maj 10:24