Zbiory
nocnaćma: Udowodnij na podstawie definicji ze dla dowolnych zbiorow A i B zachodzi rownosc (AUB)−B=(A−B)
Znam definicje sumy i roznicy zbiorow ,ale nie wiem jak je zastosowac
15 maj 08:36
kochanus_niepospolitus:
wiemy, że:
C − D = C∩D'
zastosujmy to:
(AuB) − B = (AuB)∩B' = // rozdzielność mnożenia // = (A∩B')∪(B∩B') = A∩B' = //z tego co na
początku tylko w drugą stronę// = A − B
15 maj 08:46
nocnaćma: dzieki bardzo za pomoc .
15 maj 08:53
'Leszek: To nie jest dowod na podstawie definicji, nalezy to zrobic nastepujaco :
x ⊂ ( A ∪ B ) ⇔ [ x⊂ A ∨ x⊂ B ]
x ⊂ ( A − B ) ⇔ [ x⊂A ∧ x⊄ B ]
To sa definicje i to nalezy wykorzystac , rozpisz to , powodzenia !
15 maj 09:11
nocnaćma: To moze tak
⇔[(x∊Avx∊B)∧x∉B]⇔[(x∊A∧x∉B)v(x∊B∧x∉B)] ⇔x∊A∧x∉B⇔x∊(A−B)
bo x∊B∧x∉B=∅ Dobrze jest ?
15 maj 09:38
kochanus_niepospolitus:
tak
15 maj 09:58
nocnaćma: dzieki.
15 maj 09:59
Adamm: ostatni zapis
x∊B ∧ x∉B = ∅ jest bez sensu
15 maj 10:48
nocnaćma: Wiec napisz jak powiniem wygladac .Dobrze ?
15 maj 10:52
Adamm: możesz napisać że x∊B ∧ x∉B ⇔ x∊∅
ale nie że się równa zbiorowi pustemu
15 maj 10:54
nocnaćma: dzieki za sprostowanie .
15 maj 10:55
kochanus_niepospolitus:
ewentualnie:
C = {x; x∊B ⋀ x ∉ B} = ∅
15 maj 10:57
'Leszek: Adamm napisal prawidlowo , czyli ( x ∊⊂ B ∧ x ∉ B ) ⇔( x ⊂ ∅ )
15 maj 10:57
Adamm: 'Leszek, nie mylmy należenia ∊ z zawieraniem ⊂
15 maj 11:00
kochanus_niepospolitus:
Leszek −−− element należy ... zbiór się zawiera
15 maj 11:00
'Leszek: Kolego nie dziel wlosa na czworo , ten edytor w mojej komorce nie daje wszystkich mozliwosci,N
nie mam nawet polskich liter i innych znakow , na kartce papieru dlugopisem pisze sie
i szybciej i dokladnie , poprostu w mojej komorce nie na znaku " element nalezy "
ale sadze ze kazdy uczen uczacy sie matematyki to rozroznia !
15 maj 11:11