matematykaszkolna.pl
Kto stukl szybe . nocnaćma: W czasie przerwy wybito szybe w klasie w ktorej przebywalo czworo uczniow : Ania , Mania Witek i Bolek Kazde z tych dzieci wypytywane przez nauczyciela dalo dwie odpowiedzi przwdziwe i jedna falszywa Ania : a1 = to nie ja a2= Witek nie wie kto rozbil a3= Mania wie kto rozbil szybe Bolek b1= to nie ja b2 = nie rozmawiam z Mania b3 = to zrobil Witek Mania m1= to nie ja m2= to zrobila Ania m3= Bolek ciagle ze mna gadal Witek w1= to nie ja . w2 = to zrobila Mania w3= Bolek klamie ze to ja Kto stukl szybe Nie zalezy mi na golej odpowiedzi
14 maj 23:51
Adam: tylko jedno rozbiło szybę ¬m3 = b2 więc ponieważ tylko jedna odpowiedź jest fałszywa, więc albo Witek albo Ania rozbiła szybę wtedy w2 jest fałszem więc w3 prawdą, więc zrobiła to Ania
15 maj 08:03
Adam: może Ania ma problemy rodzinne? emotka
15 maj 08:11
powrócony z otchłani: Skoro z trzech odpowiedzi dokladnie jedna jest falszywa to na pewno ani Mania ani Witek nie rozbili szyby. W takim razie Bolek klamie probujac wrobic Witka. Wiec Monia klamie odnosnie rozmowy z Witkiem. Wiec mowi lrawde ze to Ania uczynila.
15 maj 08:11
nocnaćma: dzieki za pomoc
15 maj 08:13
kochanus_niepospolitus: wyjasnienie dlaczego ani Mania ani Witek nie rozbili. Skoro tylko jedna wypowiedź jest kłamstwem to nie mogli kłamać w: 'to nie ja' i jednocześnie 'to zrobiła XXX' ... czyli te dwie osoby nie mogły kłamać z tym, że to nie one to uczyniły
15 maj 08:48