zaznacz na płaszczyźnie zespolonej
ibuprom: 4√(2−i)8
jak się wgl za to zabrać
14 maj 23:41
Alky: 4√(2−i)8=|2−i|2=(2−i)2=4−4i−1=3−4i
15 maj 00:35
Alky: Ah, zadanie brzmiało "zaznacz na płaszczyźnie zespolonej" , anie "oblicz" . Sorki. W takim
wypadku
Wiemy już, że jest to 3−4i, więc punkt ten to (3,−4) , bo wartość na osi Re wynosi 3, natomiast
wartość na osi Im wynosi −4
15 maj 01:13
jc: Taki pierwiastek, to zbiór rozwiązań równania z4 = (2−i)8 = (3−4i)4.
Rozwiązaniami są 4 liczby: (3−4i), −(3−4i), i(3−4i), −i(3−4i)
czyli 3−4i, −3+4i, 3i+4, −3i−4.
15 maj 09:22
ibuprom: dzięki
15 maj 10:17