Obliczyć granicę
misiek99: Pomógłby mi ktoś przy zadaniu z obliczenia granicy?
lim x2−x−6/1−√x2−3
x−>−2
14 maj 23:01
'Leszek: Czy to jest funkcja ?
| | x2 − x − 6 | |
f(x)= |
| |
| | 1 − √ x2 − 3 | |
14 maj 23:04
kochanus_niepospolitus:
x
2−x−6 = (x+2)(x−3)
| | 1+√x2−3 | |
1−√x2−3 = |
| = U{1+p(x2−3}}{(2−x)(2+x)} |
| | 4−x2 | |
| | (x+2)2(x−2)(x−3) | |
lim f(x) = limx−>−2 |
| = 0 |
| | 1+√x2−3 | |
14 maj 23:05
kochanus_niepospolitus:
spitoliłem:
| | 4 − x2 | | (x−2)(x+2) | |
1−√x2−3 = |
| = |
| |
| | 1+√x2−3 | | 1+√x2−3 | |
14 maj 23:08
mat: x
2−x−6=(x−3)(x+2)
| x2−x−6 | | (x−3)(x+2) | | 1+√x2−3 | |
| = |
| * |
| |
| 1−√x2−3 | | 1−√x2−3 | | 1+√x2−3 | |
| | (x−3)(x+2)(1+√x2−3) | |
= |
| |
| | 4−x2 | |
| | (x−3)(x+2)(1+√x2−3) | |
= |
| |
| | (2−x)(x+2) | |
14 maj 23:08
'Leszek: Jest to symbol nieoznaczony typu [ 0/0 ] wiec mozna zastosowac regule de l'Hospitala
i wowczas :
| | 2x − 1 | |
lim |
| = − 2,5 |
| | − x/ √x2 − 3 | |
14 maj 23:16
Eta:
W LO nie ma tej reguły
14 maj 23:17
Eta:
... w programie...
14 maj 23:18
'Leszek: Tak ,wiem ale ta regula byla na tym forum wielokrotnie uzywana , wiec napisalem , ze
mozna zastosowac a nie ze trzeba ! !
14 maj 23:20
misiek99: dzięki
14 maj 23:22