FT
1551: Funkcje tworzące
Znaleźć funckje tworzące F(x) dla ciągów (A(n)) znając funkcje tworzące f(x) dla ciągów (a(n)).
A(n)=αna(n), n=0,1,2,...
14 maj 22:46
jc:
f(x) = a(0) + a(1) x + a(2) x2 + ...
F(x) = a(0) + α a(1) x + α2 a(2) x2 + ... = f(αx)
14 maj 22:49
1551: a przy F(x) nie powinno być a(x) + αa(1)x2 + α2a(2)x4 ? Nie powinniśmy uwzględnić x przy
A(x) po raz kolejny do a(x) ?
14 maj 23:07
1551: I czy ktoś mógłby potwierdzić rozwiązanie jc ?
14 maj 23:19
1551:
14 maj 23:34
1551:
14 maj 23:51
1551: ?
15 maj 00:13
Adam: potwierdzam
15 maj 07:40