Zbadaj czy istnieje pochodna
Bidek: f(x)= 2x
2 +1 x≤0
x
2 − 3 x>0
Xo= 0
z jednego mi wychodzi lim 2h
2/h
z drugiejgo lim h
2/h
obie sa rowne 0 wiec dlaczego nie istnieje ?
14 maj 22:26
kochanus_niepospolitus:
bo ta funkcja NIE JEST ciągła
![](emots/2/wykrzyknik.gif)
lim
x−>0− f(x) = 1 ≠ −3 = lim
x−>0+ f(x)
14 maj 22:44
Bidek: Więc żeby t liczyc to najpierw mam sprawdzac czy jest ciagla ? A dopiero pozniej liczych
pochodne lewo i prawo stronne ?
14 maj 22:50
kochanus_niepospolitus:
jeżeli funkcja nie jest ciągła w punkcie x0 to nie może istnieć pochodna w tym punkcie tejże
funkcji
Spójrz na warunki jakie funkcja f(x) musi spełniać, aby posiadała pochodną na przedziale (a,b).
14 maj 22:51
'Leszek: Tak ,ale funkcja moze byc ciagla i nie posiadac pochodnej np.
f(x) = | x − 1 | jest ciagla w punkcie xo = 1 , ale nie posiada w tym punkcie pochodnej
14 maj 22:56