zxy: czy ktoś by pomógł mi z tym równaniem
xy`−2y−xylnx=0
14 maj 22:20
mat: tam jest y' (pochodna)?
14 maj 22:25
zxy: dy/dx
14 maj 22:30
mat: podziel obie srony przez x≠0
| dy | | 2 | |
| =( |
| +lnx)dx i przecałukuj obustronnie |
| y | | x | |
14 maj 22:40
zxy: lny = lnx2 +xln(x−1) +c
14 maj 23:14
mat: a nie lny=lnx2+xlnx−x +C
14 maj 23:15
mat: y=elnx2+lnxx−x+C
y=Aelnx2+x−x
y=Ax2+xe−x, A∊R
14 maj 23:19
zxy: to samo tylko ja źle napisałem x(lnx −1)
14 maj 23:20
zxy: wynik jak powinien wyjść to y=Ce1−xxx−2
14 maj 23:22
kochanus_niepospolitus:
c*e1−x = c*e1*e−x = c1*e−x
14 maj 23:24
kochanus_niepospolitus:
i ma wyjść xx+2
14 maj 23:25
mat: x+2 w potędze
14 maj 23:25