prawdo
Milena: Hejka
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Pomoże ktos
![emotka](emots/1/smutny.gif)
?
W centrali telefonicznej jest n=20 linii .Wezwania nadchodza niezaleznie od siebie i
nadchodzace wezwania moze zajac ktorakolwiek z wolnych linii.Prawdopodobienstwo tego ze linia
jest wolna wynosi 0.4.
a)Oblicz prawdopodobienstwo tego ze liczba linii zajetych jest nie wieksza od 8.
b)Znajdz najbardziej prawdopodobna liczbe linii zajetych .
14 maj 21:45
kochanus_niepospolitus:
schemat Bernulliego
a) P(X=0) + P(X=1) + P(X=2) + ... + P(X=8)
p = 0.6 ; q = 0.4
c) wartość oczekiwania rozkładu dwumianowego: n*p = 20*0.6 = 12
14 maj 22:47