PRAWDO
Kamil: Cześć
Pomoże mi ktoś z tym zadaniem?
Po określonej trasie jezdzi n=5 autobusow.Awarie poszczegolnych autobusow sa zdarzeniami
niezaleznymi i prawdopodobienstwo awarii kazdego z autobusow w ciagu okreslonego odcinka czasu
jest 0,2.Niech X oznacza liczbe autobusow ,ktore w ciagu rozwazanego czasu ulegly
awarii(autobus ktory ulegl awarii nie jest naprawiany).Znajdz rozkład zminnej losowej X i
dystrybuante F.Oblicz F(0),F(1),F(2).
14 maj 21:22
mat: rozkład bernoulliego
14 maj 21:46
Kamil: Tak tylko nie wiem jak go uzyc
14 maj 22:26
mat: n=5
p=0.2
14 maj 22:27
Kamil: P(x) = (5!/ k! * (5−k)! ) * (0,2)k * (0,8)(5−k)
Tak dobrze?
28 maj 18:59
Kamil: tak dzieki
28 maj 19:00
Kamil: F(0) = (5!/ 0! * (5−0)! ) * (0,2)0 * (0,8)(5−0) = 1 * 1 * 32769/1000000
28 maj 19:03