Wykaż, że dla każdej wartości parametru m
lelele: Wykaż, że dla każdej wartości parametru m (m∊ R) rówanie x3+x+m2x=m2+x2+1 ma tylko
jedno rozwiązanie.
Przerzuciłem wszystko na jedną stronę
x3−x2+x(1+m2)−1−m2=0
Z hornera wyszło mi
(x−1)(x2+1+m2)=0
x1=1
x2=−(1+m2) ∊∅ sprzeczność.
CKD.
Czy popełniłem tutaj jakiś błąd? Proszę o pomoc.
14 maj 20:01
Adamm: x2=−(1+m2) ∊∅ sprzeczność.
ten zapis nie ma sensu
14 maj 20:04
lelele: no liczba podniesiona do kwadratu nie może być ujemna, to chciałem zapisać
14 maj 20:05
Adamm: wiem
nie możesz po prostu tak zapisać
14 maj 20:06
Adamm: jak nie wiesz co napisać to napisz słownie
to jest w końcu dowód
14 maj 20:07
lelele: A poza tym wszystko jest w porządku?
14 maj 20:07
Adamm: tak
14 maj 20:08
lelele: Okej, dziękuje za pomoc.
14 maj 20:09