Planimetria
Artus: Dwa punkty zaznaczono na pewnym okręgu i połączono je cięciwą o długości Na łuku oparty jest
kąt środkowy o mierze Jaką długość ma promień tego okręgu?
obliczyłem sinus z 60 stopni = 2/x, czyli x=(4√3)/3
Czy wynik jest prawidłowy ?
14 maj 19:57
Artus: o mierze 120 stopni, i długości 4cm, zapomniałem dodać
14 maj 19:58
Artus:
14 maj 20:02
Eta:
2 | |
| = sin60o ⇒ R=........... |
R | |
14 maj 20:12
Eta:
| 4√3 | |
R= |
| jest ok ![emotka](emots/1/wesoly.gif) |
| 3 | |
14 maj 20:14
Artus: Dzięki
14 maj 20:53