Rozwiąż równanie trygonometryczne
rozia: Rozwiąż równania w przedziale <π/2,2π>
a) √3sinx+cosx=√2
b)sinx+cosx=2−0,5
Proszę o rozwiązanie lub wskazówkę od czego zacząć
14 maj 19:48
Adamm: a) podziel przez 2 i zastosuj jeden z wzorów na sumę kątów
b) tak samo
14 maj 19:49
Adamm: tylko w b) podziel przez √2
14 maj 19:49
rozia: mam sin(π/3+x)=√2/2 i nie wiem co dalej w a)
14 maj 19:55
Adamm: √2/2=sin(π/4)
ogólnie równania tryg. typu sinx=siny itd. można rozwiązać tak
sinx=siny
x=y+2kπ ∨ x=π−y+2kπ
cosx=cosy
x=y+2kπ ∨ x=−y+2kπ
tgx=tgy
x=y+kπ
ctgx=ctgy
x=y+kπ
przy czym k∊ℤ (całkowite), no i pamiętamy o dziedzinie funkcji ctgx, tgx
14 maj 19:57
rozia: Wychodzi mi inna odpowiedz niż z tylu książki, ale bardzo dziekuje za pomoc
14 maj 20:07
Adamm: możliwe że odpowiedź jest ta sama, tylko inaczej zapisana
np.
x=kπ/4 można zapisać x=kπ/2 ∨ x=π/4+kπ/2 dla k∊ℤ
14 maj 20:09